انقلاب اروتیک زیر پوست ایران
به داستان مددی-زارعی (یکی دانشگاهی و دیگری نظامی) از این منظر هم میتوان نگریست: چیزی زلزلهوار و گسترده زیر پوست ایران در حال وقوع است و هر از چندگاهی جایی از پوستهی زمین افکار عمومی را میترکاند و با فشار بیرون میزند. اما بخشهای مذاب زیر زمینی آن هم قابل ردگیری است: گسترش پدیدهی موسوم به «تجدید فراش»، روابط جنسی متاهلان بیرون از حوزهی خانواده، تجاوز، گسترش پدیدهی کارگران جنسی (خصوصا در شهرهای بزرگ)، گسترش افشاگریهای جنسی (روی موبایلها و روی سایبر) و….
آیا چیزی شبیه یک انقلاب اروتیک در ایران در حال وقوع است؟ بخشی از آنچه میتوان تخلف زنان و مردان از پوشش و رفتار جنسی استاندارد حاکمیت در ایران نامید، بیشک سیاسی است.
بگذارید از پوشش آغاز کنم. تصویر زن چادری با پوشش کامل، که نماد تبلیغات رسمی جمهوری اسلامی است، امروز دیگر صرفا امری مذهبی نیست. بسیاری از زنان و دختران ِحتی مقید به حجاب متمایل اند از سهیم شدن در بازتولید چنین تصویر استانداردی، که بازسازی نماد حاکمیت است، پرهیز کنند. این را خصوصا میتوان در زنان میانسالی دید که در رژیم گذشته چادر به سر داشتند اما امروز ترجیح میدهند از پوشش مانتو-روسری ساده استفاده کنند. عدهای از آنها هنوز مقید به حجاب اند (این را میتوان از نوع پوشش جدیدشان هم فهمید) اما از هرگونه بازسازی نمادهای رسمی مورد تایید حاکمیت، عامدانه پرهیز میکنند. حتی عدهای از دختران و زنانی که همچنان به هر دلیل یا علتی از همان پوشش استاندارد استفاده میکنند، در هر فرصتی که رخ دهد، زاویهداری خود را با حاکمیت علنی میکنند. گویی باید نشان دهند که نباید از روی پوشششان قضاوت عجولانه کرد (این مساله در مورد پارهای از روحانیان منتقد حاکمیت هم صادق است.)
رفتار جنسی نیز چنین است. برای عدهای از متمردان از رفتار جنسی ِ استاندارد حاکمیت، چنین تمردی یک تیر و دو نشان است. هم تجربهی نوعی «رهایی ِ دریغشده» است و هم نوعی «نافرمانی سیاسی» است. بخشی از انگیزهی پرهیز پارهای از حاکمان در خفا از آن استانداردها نیز همین است. نُرمهایی که اجراکنندگان آن نیز، به واقع، قبولشان ندارند و فرصتی دست دهد، در خفا نشان میدهند که باوری به آن ندارند.
نگویید همه چیز را سیاسی میبینی. سیاسی هست. سیاست ما عین همه چیز دیگرمان است و همه چیز دیگرمان عین سیاستمان.
«امر اروتیک»، امروز تودهی به هم فشردهای است علیه حاکمیتی که دیروز میخواست از جهان رفع فتنه کند و به جهانیان درس اخلاق بدهد اما امروز، در کار توجیه و لاپوشانی ِفساد و فتنهی مالی-سیاسی-اخلاقی ِ بخش خودی ِکارگزاران خویش است.
برگرفته از: حباب